Nu også på facebook søg på:
Hanherreds biavlerforening
CVR: 43499238
5. maj så er skolebigården åben. Med konstatering af at vi har 2 dårlige familier og 3 gode. Så vi må forsøge at lave nye familier i år.
19. maj 1 bifamilie er allerede i sværm tilstand, måske er den forfærdelige kolde forår der gør at bierne keder sig. Vi tager den gamle dronning og flytter i en ny stade og krydser så fingre for at de kun laver en dronning i den gamle stade.
23. maj Fjerritslev dyrskue med god aktivitet på vores stand. Dronnningen skal jo findes i vores observationsstade som altid. Desværre kom hun ikke i dyrskue ringen og derfor fik hun jo heller ikke ærespræmie. Vi fik en snak med flere som var interresserede i biavlen og håber selvfølgelig at se nogen af dem i foreningen som kommende biavlere. Tombolaen fik noget sødt, nemlig 2x2 glas honning til gevinster, i år sponsoreret af Frank.
26. maj Der er stadig ganske forfærdelig koldt vejr, ja rapsen blomstrer jo lystigt, men det er desværre alt for få timer bierne har mulighed for at komme udenfor :-(
Biavler på besøg hos Birøgtere i Norge.
4. - 7. juni var HanHerreds Biavlerforening rejst til Norge. Nogen rejste i forvejen og fik alt fra 2 til 4 dages ferie i Norge. Selv om færgen blev aflyst både op og hjem for nogen af os lykkedes det os at komme både frem og tilbage. Alle var ankommet til Setesdalen torsdag aften hvor den stod på indkvartering i hytter på camping pladsen.
Fredag var til egen disposition, hvor nogen kørte en længere tur i sne m.v. andre besteg Årdalsknapen med en fantastisk udsigt og fare for vilde dyr. Andre var på fisketur. Dagen bød på helt fantastisk vejr, dog afbrudt af regn om aftenen, men heldigvis havde Wenche og Dorthe besluttet sig for en større fælles hytte, hvor det lykkedes at stuve alle mand indenfor til en hyggelig fælles grill aften.
Lørdag var vi på besøg hos lokal biavler Guldsmedmoen gård. Vi fik indblik i hvad det vil sige når et helt område af myndighederne skal saneres for bisygdomme. Det betød at biavlerne i området skulle begynde helt forfra og endda beslutte i fælleskab hvilken birace som skulle være tilladt i netop deres område. Om aftenen mødte de to biavlere op til fælles spisning på camping pladsen, hvor vi igen måtte krybe indendørs p.g.a. regnvejr. men pyt dagen var tør og solrig. Søndag rejste vi lidt tidlig afsted, da vi skulle køre til Grimstad for at besøge en meget initiativrig familie som ikke gjorde noget halvt. De drev planteavl med frøavl og havde tilplantet 2,4ha. med amerikanske blåbær som kunnne overdækkes og drypvandes m.v. Samtidig var de helt nystartede som biavlere og var igang med opformering af ikke mindre end 1.000 bifamilier. som de forventede at nå i 2016. Som de sagde skal man jo starte et sted! Vi så hvordan de som forsøg havde lagt varmekabel under småfamilierne for om muligt hurtigst muligt af få dem op i bistyrke. Samtidig kunne vi kun måbe og være noget misundelige på ders nye slyngerum-lager-frokostrum m.v. kort sagt investerede de flere mio. kr. i biavlen uden nogen erfaring med biavl. Så hvad venter vi på her i DK. Efter en rigtig fin frokost i deres nye frokostrum med meget bisnak med hele familien (4 generationer) var vi på en lille vandretur til deres lokale udsigts sted, hvor man ved de helt rigtige vejr betingelser efter sigende skulle kunne se til Danmark. Herefter var der afgang mod færgen, som alle fik ombooket til Color line da Fjordline igen havde aflyst. Kort sagt en fin tur, godt vejr og hvor vi fik snakket og delt erfaringer en del mere en hvad vi ellers til daglig når. se flere billeder i galleriet
20. juni Honning høsten med åben bigård og åben hus i slynge rummet.
Fantastisk vejr til honninghøst. Bierne fløj lystigt omkring, men registrerede knap nok at vi tog deres honning fordi de havde travlt med at hente nektar ind fra blomsterne til ny honning.
Børn som er med ved honning høsten er altid en fornøjelse, at se og høre hvad de oplever i blandt bierne er fantastisk. Nogen kommer jo med frygten for at blive stukket af en bi, men når først de står der, er der mindst 1000 spørgsmål og alle glemmer at de egentlig er lidt bange for bierne. Hvilket der nu heller ikke er grund til at være, Honningbien stikker jo kun hvis den ligefrem bliver truet eller klemt, således blev vist heller ikke uddelt nogen bistik på dagen.
Børnene var flittige til at skrælle honning tavlerne så de var klar til honningslyngen - hvorefter de gyldne dråber kunne iagttages, da de begyndte at løbe ud af slyngen (dette er altid biårets højdepunkt) herefter igennem fin-sien og alle mand var klar til at smage.
Kaffen og vaflerne blev nydt i høj sol på gårdspladsen imens honningslyngen snurrede i slyngerummet. Det må være den nyslyngede Honning oven på vaflerne som gør det muligt at få så mange vafler til at glide ned udtaler Dorthe og Peter.
53 kg. honning blev slynget, hvilket er en del mindre end vi i foreningen plejer at slynge her om foråret, ligesom det er lidt senere end normalt.
Foråret har desværre været alt for koldt og bierne har derfor haft alt for få timer med mulighed for at flyve ud til blomsterne.
Men heldigvis fik alle der var mødt op på dagen smagt alt den nyslyngede honning de havde lyst.
10. juni
Vores forhåbentlig kommende udvidelse af møde lokale bliver afhentet.
1. Juli
Rygterne vil at der er mange sværme i år. Måske er alle træer optaget?
22. Juli
Muligvis ny birace fundet v. Thoruo strand.
Den er vist døbt "Borowski`s Honningbi"
Borowski`s Honningbier er glaskunst, håndlavede og mundblæste.
De er dekorative at have stående i haven, ikke mindst hos biavlere.
Med medfølgende rustfrie 95 cm. spyd kan de placeres overalt i haven e.l., hvor de i det enkelte tilfælde vil synes bedst.
Dette kan være i en beplantning, i bedet, ved bistadet e.l., hvor så det kun er Bien og måske noget af spydet der ses.
Eller hvor det for den enkelte synes bedst.
De vil bevæge sig med vinden og er spændende for alle der holder af blomster og bier.
Se mere på havekunstunik.dk
21. Juli
Foreningen på besøg hos Biavler Edwin Carstensen.
Aftenen startede med et kig til Edwins slynge og matriel rum. Edwin har mange spændende ting og en rigtig gør det selv mand.
Vi gik om til 4. bistader hvor intet er overladt til tilfældigheder de stod på snorlige række og ikke en ukrudt stod forkert.
Edwin ville gerne have dronningerne mærket og Frank mente nok han kunne finde dem, hvis bare han selv fik lov at søge. Der var vi jo nok lidt tvivlende på om han kunne finde dem alle. Men mindsandten om ikke det lykkedes.
Efter gennemgang af bifamilierne som forøvrigt havde udsigt til årets første lyng blomster 2 m. fra flyvesprækken var vi på en lille natur vandring. Ja mon ikke godt vi kan kalde det for Koldmose nationalpark, det er i alt fald en rigtig dejlig område Edwin bor i.
Herefter stod den på kaffe og hjemmebag til de ca. 20 fremmødte i gildesalen eller udstillings lokalet.
Edwin har nemlig en samling af al verdens værktøj og redskaber, der blev gættet og kloget meget i hvad mange af de sjove genstande var og havde været brugt til.
Foreningen takker mange gange for en fantastisk aften.
3. november
Generalforsamlig på Bratskov. Aftenen bød på Frank´s sidste beretning i denne omgang da han ikke ønskede genvalg. Frank har været formand i 10 år og mente der skulle nye kræfter til. Beretningen bød på et lille tilbageblik på hvad som er hændt i formandens tid. 2006:Ny skurvogn. 2007:Bustur til Gl. Estrup "honningdag" 2008:Året huskes for vinter dødelighed fra 1/3 del - 1/2 del "frygtelig opstart" 2009:Deltager HanHerreds Biavlerforening i skovens dag med stor succes. 2010:Biåret indledes med et besøg hos Erhvervs biavler / matriel forhandler Poul Sørensen i Hobro. 2011:Vinteren bød på foredrag om mjødbrygning (spændende om den snart er lagret tilstrækkeligt til smagsprøver) 2012:Investeret i matriel container, så vi kunne få bedre plads i skurvognen til alle vores nye medlemmer. 2013:Asger Søgaard Jørgensen samt 2 jenter fra Norges biavlerforening på besøg/foredrag. 2014:Vi var til åbent hus hos Swienty i Sønderborg. 2015:Biavler turen gik til Norge
Jo Frank har stået for meget i de mange år, hvilket han også blev rost for på generalforsamlingen.
TAK FOR INDSATSEN.
Leif blev valgt som ny formand, Johnny blev genvalgt til bestyrelsen og Bendt nyvalgt i bestyrelsen.
Efter generalforsamlingen var der Honning konkurrence/bedømmelse hvor alle skulle smage dufte og visuelt bedømme over 20 forskellige honninger.
Ja der blev smagt så teskeerne var ved at slippe op og alle fik helt sikkert nok til den søde tand:-)
Men Bendt havde også sørget for agurke skiver, så vi kunne rense munden lidt. Efter en kæmpe opgave med sammentælling af point var der 1. og 2. præmie samt diplom til bedste Honning i kategorien Blomster - Lyng - konstrueret.
Præmierne bestod af Honning ØL, en helt ny Honning øl som Jammerbugthonning har fået lavet og som netop var klar dagen før generalforsamlingen.
Kassereren kunne fremvise en lille overskud for året, som har budt på en nærmest sølle honning udbytte.
Kassereren vil her gerne takke for sponsorater til generalforsamlingen.
Johnny for kaffe
Wenche & Henning for øl og vand
Jammerbugthonning for præmier til honnning konkurencen.