Nu også på facebook søg på:
Hanherreds biavlerforening
CVR: 43499238
22. marts
Indbrud i matrielcontainer
Vi har haft et indbrud i containeren. Den venlige unge mand som bor på Gravensgård opdagede at der lå voks smidt udenfor. Han samlede det op, lukkede døren og ringede til Peter.
Peter har hentet voksen og kvitteret med et par glas honning.
Der er tilsyneladende ikke stjålet andet
Der er ikke ødelagt andet end døren er rykket op.
Frank
8. april
Foderbeholdning
Hej Alle
Jeg har kendskab til at flere har oplevet døde bifamilier på grund af sult her i foråret.
Noget kunne derfor tyde på at foderforbruget har været højere end normalt denne vinter.
April måned er jo en af de måneder som har et højt foderforbrug (omkring 200g om dagen), så jeg vil opfordre til at holde et vågent øje med foderbeholdningen. Der må ikke på noget tidspunkt være mindre end 2 tavler foder
Frank
14. april
Hej Bi venner.
Det var godt, at komme ud at se bierne med lidt pollen i bukserne i dag...
Jeg har kun tre krokus, så det må være fra pil... ( nu overvejer jeg dog at
plukke de stakkels blomster, ha ha )
Det er en fornøjelse, at ringe rundt og spørge om der er nogen der vil hjælpe
os i skole bigården. Alle er positive.
Jeg glæder mig til en ny sæson.
Birte
19. april
Har du husket vand til bierne?
Se billedet til højre
Peter
30. april
Så startede skolebigården for alvor op. Sikke en opstart på biåret.
Aldrig har der været så mange nybegyndere den første aften i skolebigården, hvor er det herligt.
Selv om det var alt for koldt til at kigge til bierne, fik vi alligevel konstateret at alle familier var i god behold efter en alt for lang vinter.
Efter en hurtigt kik til bierne kunne vi konstatere at vores skurvogn kunne indeholde 26 personer. Ja vi kommer sikkert til at sidde lige så tæt som bierne i fremtiden :-)
Peter
4. maj kl. 10:00
Besøgte Hanherreds Biavlerforening Nordjysk Biavl og matrielforhandler Poul Sørensen i Hobro.
Vi mødtes ved butikken i Øls, hvor vi straks satte kursen mod en af Pouls Bigårde.
Selv om 4. maj ikke ligefrem bød på sommer i år, kunne vi nyde kaffen og rundstykkerne i sol og læ. Bigården var nemlig placeret rigtig godt med morgensol som er helt nødvendigt.
Poul fortalte om at det desværre p.g.a. risiko for tyveri ikke længere er så let at komme med erhvervs biavleren ud for at se Bigården. Her var det så heldigt at den lokale jæger havde vildt kamera sat op, så der var styr på både rådyr og bistaderne.
Spørgsmål var der rigtig mange af på dagen, som en spurgte hvad lever bierne af? Der er jo ikke rigtigt noget! Han havde jo egentlig ret selvom det var maj måned var der jo ikke en blomst at se, dog var der rigtig mange forskellige pil, så bierne havde alt hvad de kunne ønske. Det førte til en snak om placeringen af bigården, der skal være marker-skov-eng-høj og lav terræn i området. Der skal være læ i bigården og bistaderne skal gerne hæves lidt p.g.a. myrer og ryggen. 2 gamle paller måske, har dog den minus at pallerne formulder og er derfor meget interessant for myrer, som så går i bierne. Leca blokke er bedre.
Poul har omkring 40 bigårde i en radius af 35km fra Hobro, med andre ord 400-500 bistader så der er nok at se til. En del af bifamilierne udlejes til bestøvning af kløver og frugt plantager. Poul har både Langstroth og noget skrammel som han kalder 12 x 10. Jo der er fordele ved begge dele, men især Langstroths mindre højde fremhæves, de vælter ikke så let. Samtidig fik vi at vide at hjørne klodser er noget skrammel, med deraf følgende diskussion om vi måske skal over i noget lignende hoffmann rammer i femtiden.
Poul laver mange nye aflæggere i 6 rammers overvntringskasser i juni med en dronninge celle fra dronninge avleren udelukkende Buchfast, til salg og forårs forstærkning af egne produktions familier. Ingen kik til dem før efter 3-4 uger = 80-90 % af dronningerne bliver parret.
Vi fik en fin diskussion omkring de forskellige biracer Livø bier – Læsø bier – Hawaii - m.v. der var mange meninger. Poul har prøvet lidt af hvert men opfordring lød at vi under alle omstændigheder skulle købe vores dronninger hos de dygtige danske dronningeavlere.
Poul var glad for at han havde fodret alle bifamilier først i april. Det har været nødvendigt i år. Poul vil hellere sælge en lille familie tidligere på sæsonen frem for en større familie som sikkert kan koste lidt mere senere. P.g.a. transporten kan det gå galt med en stor familie når det er blevet varmere. Prisen var ca. 1000kr + moms for en lille familie med ny dronning.
Biavlere med færre end 400 bifamilier er kun hobby blev vi belært om. Samtidig skal biavleren have 37-40kg. Honning pr. familie før han kan forvente en årsløn.
Efter et kik til nogen af småfamilierne gik turen tilbage til butikken hvor nogen fik handlet lidt mens andre fik en snak om rammer – stader m.v. og set på forskellige honningslynger.
Imens vi nød rugbrød i rundkreds omkranset af paller med honning fik vi en snak om gule/brune bier – bisygdomme pest gmo pesticider varroa bayticol oxalsyre. Ja Pouls stemme var næsten væk til sidst.
Imens vokssmelteriet blev taget i nærmere øjesyn fik vi snakket om gul/grøn pulje voks. Poul kunne fortælle at han havde sendt prøver af begge dele til dbf. i de sidste 12 år. Hvor der ingen forskel havde været på prøverne. Vi fik at vide hvorfor og ikke mindst hvordan vi helst skulle sende tavler til afsmeltning og vask. Ligesom honning indlevering herunder registrering hos fødevarestyrelsen og priser fik vi en snak om. Den centrale bigårdsregister fik en anbefaling med på vejen, der var enighed om at vi ligeså godt kunne registrere vores bigårde, da det i fremtiden sandsynligvis bliver et krav.
Store valselinier til valsning af nye tavler fik vi også at se. Poul rejser faktisk rundt i europa for at renovere sådanne tekniske maskiner.
Hanherreds Biavlerforening siger hermed 1000 tak for en utrolig inspirerende dag. Tre af de nyeste biavlere kom nærmest springende imod mig næste aften i skolebigården og sagde "hold op hvor var det altså en rigtig god dag, sikke meget vi fik at vide.
Peter
7. maj
Vintertabsundersøgelsen i Hanherred blev gennemført blandt 18 Biavlere i skolebigården.
229 Bifamilier havde de 18 indvintret altså 12,7 familier i gennemsnit hvilket dækkede over alt fra 1 til 63 familier.
38 bifamilier er døde i vinterens løb hvilket svarer til 16,6%.
25. maj
Fjerritslev dyrskue.
Hanherreds Biavlerforening havde skuets flotteste dronning med på standen ligesom vi havde masser af arbejder bier med.
Kort sagt dyrskuets største udstiller, når man regner antal dyr!
Dronningen fik desværre ingen ærespræmie selv om hun havde to fine honning glas med til tombolaen.
Kan du finde dronningen?
15. juni
Sommerudflugt til Ertebølle
Kaffen blev nydt på terrassen. Herefter var vi på gåben rundt i områdetr for at se de mange spændende planter som en gammel sommerhus område byder på. Der var utallige forskellige planter og vi fik en rigtig god diskussion om de enkelte, kunne de være interressante for bierne?????
Heldigvis havde vi Erik med når vi ikke rigtig vidste hvilken træ eller busk vi stod overfor. Erik er som en omvandrende leksikon i plantearter.
Herefter var der overraskelses indslag i form af 5 sværme som vi skulle indfange.
De sidste par sværme kom i kassen i silende regnvejr.
Så vi måtte trække indendørs.
Peter fik så den tvivlsomme job at skulle grille diverse kyllinge produkter, men det forlød heldigvis at alle blev mætte:-)
16. juli
Testbigården hos Frank
Frank har en af Danmarks Biavlerforenings testbigårde, hvor dronninger fra de danske dronningavlere afprøves.
Vi kiggede i et par stader og fik fortalt en masse om den forbrugertest der gennemføres. Samt set på nogen af de forskelle der er i dronningerne.
Ligesom stadevægten blev nærmere studeret og forklaret.
Demonstration af hvordan vi fanger dronningen i forsendelses buret.